budding chestnut

Enkele jaren geleden maakten we via de website A Network for Grateful Living kennis met  het gedachtengoed van Br. David Steindl-Rast, mede-oprichter van deze site. Zijn ideeën over dankbaar leven spraken ons zeer aan en we besloten mensen te zoeken die er voor voelden met enige regelmaat bij elkaar te komen om van gedachten te wisselen en ervaringen te delen met dankbaar leven.

Wat houdt dankbaar leven in?

Dankbaarheid is niet alleen een gevoel, het is ook een levenshouding waar we bewust voor kunnen kiezen. Het vraagt van ons dat we elk moment, elke gelegenheid, alles wat we tegenkomen als geschenk aanvaarden en niet als vanzelfsprekend beschouwen;  kleine en grote dingen, mooie momenten en moeilijke tijden. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar je kunt het oefenen. Iedere keer dat we hierin slagen, vergroot dit onze levensvreugde. Kleine daden van dankbaarheid doen ons goed en betekenen veel voor de mensen om ons heen en hebben een positieve invloed op onze omgeving.

Dankbaar leven is een spirituele oefening die niet gebonden is aan een bepaalde taal, cultuur  of levensbeschouwing. Het overstijgt grenzen. Ieder mens kan ervaren hoe dankbaarheid je gelukkiger maakt. Deze site is een bron van inspiratie voor iedereen die dit wil proberen.

Waarom een pagina in het Nederlands?

In 2015 zijn we gestart met onze Dankbaar Leven groep. Dit stimuleert en steunt ons om deze levenshouding te blijven oefenen. We zijn blij dat we een plek krijgen op de International Partners Page omdat een eigen Nederlandse pagina er, naar wij hopen, toe zal bijdragen dat de opvattingen en houding achter dankbaar leven bekender worden in Nederland en Vlaanderen. Een Nederlandstalig netwerk, zowel ‘online’ maar ook ‘offline’, door middel van het vormen van Dankbaar Leven groepen over heel Nederland en Vlaanderen is ons ideaal en doel.

Inmiddels maken we ook deel uit van het Europese netwerk ‘Dankbar Leben’ dat enkele jaren geleden gevormd werd.

email-icon

– Jan Verschoor en Annemarie Verschoor – ten Dam
Contact en informatie:
[email protected]

fb-icon2

Facebook: www.facebook.com/dankbaarleven

Op deze pagina vind je informatie over activiteiten en regelmatig een ‘Woord voor de dag.’ Like en deel dit zodat meer mensen het kunnen zien.


candles

Kaars:

Steek een kaars aan
Verbind je met innerlijke stilte en een
wereldwijde gemeenschap.


A Grateful Day - Video Player Thumbnail - Gratefulness.org

Video:

Een dag vol dankbaarheid met Br. David Steindl-Rast – Deze video heeft ook een Nederlandse ondertiteling. Klik op icoon ‘Instellingen’ [rechtsonder in het filmpje] en kies Nederlands.

 

 

ZegeningenZegen, op de juiste manier opgevat, is de onzichtbare bloedsomloop die door het universum stroomt – levend en leven gevend.
Het leven zelf is een geschenk. Ieder moment kunnen we een dieper bewustzijn ontwikkelen voor de zegen dat we leven, grotere waardering voor alles in ons leven dat werkt en genoeg is, en verbazing en ontzag voor de wonderen die altijd in en om ons heen zijn.’( Br. David Steindl-Rast,  99 Blessings: An Invitation to Life, 2013)

Zoek een rustig plekje om te luisteren naar deze korte, meditatieve video met broeder David. Er is een Nederlandse ondertiteling. Klik op icoon ‘Instellingen’ [rechtsonder in het filmpje] en kies Nederlands.


Artikelen:

Advent 2020 – Een brief van Br. David Steindl-Rast

Thema met variaties –  een gebed van Br. David Steindl-Rast

Ons weerloos blootstellen aan de stilte –   Een brief van Br. David waarin hij schrijft wat we vooral nodig hebben in de wereldwijde crisis waarin we ons op dit moment bevinden: Stilte.

Dankbaarheid: een radicale manier van leven – Dankbaarheid ontwikkelen, oefenen en volhouden is een radicale manier van leven omdat het ingaat tegen krachten in en buiten ons, die ons de grote leugen willen laten geloven dat we steeds meer nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn.

Wie moeten we dankbaar zijn? –  Een bezoeker van de website zegt: ‘Ik geloof in dankbaar leven en ik probeer het  iedere dag  te oefenen. Mijn vraag is: ‘Wie moeten  we volgens u dankbaar zijn?’

Dankzeggen voor alle kleine (en grote) dingen in het leven – Je kunnen verwonderen is pas echt levend zijn.

Vijf kleine stappen van dankbaarheid om angst en geweld tegen te gaan – Stel je een land voor waar burgers – en misschien zelfs leiders – moedig, kalm en open naar elkaar toe zijn; een land waar mensen zich ervan bewust zijn dat ze als één grote familie bijelkaar horen en daar dan ook naar leven; een land dat zich laat leiden door Gezond Verstand.

Vertrouwen in het leven – Br. David beantwoordt de vraag: ’Wat moet ik doen om me dankbaar te voelen op momenten dat alles tegenzit?’

Een belofte om dankbaar te leven – Tekst uitgesproken op Thanksgiving Square, Dallas, juli 2008/2017


Oefeningen:

Dankbaar leven en stembevrijding – Zingen, verwondering, dankbaar zijn. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Maar hoe werkt dat nou bij mij? Dit hebben we met onze offline-groep ervaren tijdens een workshop stembevrijding.

Zeven oefeningen in loslaten – Velen van ons worstelen met loslaten omdat we dat zien als een nederlaag of als opgeven. Het maakt ons bang. Maar echt loslaten is een weg naar vrijheid en innerlijke vrede.

Van verplichting naar voorrecht – Wat hebben we nodig  om datgene waar we rekening mee moeten houden in ons leven, onze plichten en verantwoordelijkheden te zien als ‘ rijkdom’, als zegeningen en voorrechten?

Kunst dankbaar waarderen – Wat als ons voorstellingsvermogen en onze kunst helemaal geen glazuurlaagje zijn, maar de diepe bron van menselijke ervaring?

Genietend Wandelen – Van dingen genieten helpt ons het effect van positieve dingen op ons gevoelsleven te versterken.

Dankbaarheid: een gelegenheid om te oefenen – Het klopt dat we kunnen zeggen dat we altijd iets aan het oefenen zijn. Het vaakst oefenen we een gewoonte, iets wat vertrouwd is en meestal doen we dat onbewust.

Wakker, Bewust en Alert – Drie stappen op weg naar een leven in dankbaarheid

Basisoefening in dankbaarheid voor iedere dag – Iedere dag een basisoefening in dankbaarheid zou al voldoende zijn om ons eigen leven en de wereld om ons heen positief te beïnvloeden.

Dankbaar voor dankbaarheid in moeilijke tijden – Hoe kun je nog dankbaarheid voelen als je de hoofdpunten leest van het nieuws van de afgelopen week, maand of het afgelopen jaar? Kristi Nelson zoekt een antwoord op deze lastige vraag.


Boek:

Dieper dan woorden  is de Nederlandse titel van  het boek van broeder David Steindl-Rast over de Apostolische Geloofsbelijdenis. In de inleiding schrijft hij: ‘Iedere religie – ook de christelijke – is de uitdrukking van een basaal geloof dat we allemaal gemeen hebben. Geloofswaarheden verdelen, maar het geloof waaruit ze voortkomen is één en verbindt.’ 

Vanuit deze overtuiging heeft hij de Apostolische Geloofsbelijdenis, de oudst bewaard gebleven samenvatting van het christelijk geloof, gekozen om te laten zien hoe dit Credo de taal van de christelijke traditie gebruikt maar spreekt met de stem van een spiritualiteit die dieper gaat dan welke traditie ook. Door zijn benadering brengt hij deze tekst, die slechts iets meer dan honderd woorden telt, tot nieuw leven en onthult een universele boodschap van vertrouwen, liefde, verbondenheid, compassie en vrede. 

Het boek is uitgegeven door Valkhof Pers, www.valkhofpers.nl en is via iedere boekhandel en webshop te verkrijgen.