Warning: Undefined array key "insert" in /sites/dev.grateful.org/files/wp-content/plugins/wp-word-count/public/class-wpwc-public.php on line 123

Omdat een oefening eenvoudig is, betekent dat nog niet dat de resultaten onbeduidend zijn.

Iedere dag een basisoefening in dankbaarheid proberen, zou al genoeg zijn om ons leven en de wereld om ons heen positief te beïnvloeden. Omdat een oefening eenvoudig is, betekent dat nog niet dat de resultaten onbeduidend zijn. Je kunt er voor kiezen deze oefening op een vast tijdstip te doen, maar je kunt het ook doen op elk willekeurig moment, waar dan ook en zo vaak als je wilt.

Stop: houd op met wat je aan het doen bent en richt je met al je aandacht op stil worden of vertraag je tempo. Word je bewust van je adem die zichzelf ademt. Als het helpt kun je je ogen sluiten. Volg heel bewust een hele in- en uitademing. Richt je aandacht op het geschenk van het huidige moment en laat je er zacht in wegzinken.

Kijk: kijk naar wat het leven je nu aanreikt. Word je bewust van je omgeving. Zie mogelijkheden die er zijn. Denk na over de uitnodiging om dankbaar te zijn voor wat je al hebt en wat in jouw leven al werkelijkheid is geworden. Stel jezelf een van de volgende vragen:

  • Waar ben ik op dit moment dankbaar voor? Waar kan ik op dit moment dankbaar voor zijn?
  • Welke gelegenheid waar ik dankbaar voor kan zijn, biedt het leven mij?

Je antwoorden hoeven niet groots of ingewikkeld te zijn. Dingen die het meest de moeite waard zijn om dankbaar voor te zijn, zijn dingen die we meestal als vanzelfsprekend beschouwen. Enkele voorbeelden zijn: onze zintuigen, het weer, het vermogen om te leren, lief te hebben, te groeien, een huisdier, voedsel, een vriend(in), ons lichaam, de natuur.

Probeer aan elk van deze dingen te denken als een geschenk in plaats van als een vanzelfsprekend gegeven. We kunnen met name de meest alledaagse kanten van ons leven op een hoger plan brengen door ze met dezelfde dankbaarheid te ontvangen als waarmee we een onverwacht geschenk aannemen en deze niet als vanzelfsprekend beschouwen.

…richt je doelbewust op deze oefening wanneer je in een overgangsfase zit of wanneer je weet dat je ergens vol stress op gaat reageren.

Het kan heel goed werken om daadwerkelijk iedere zin te beginnen met ‘Ik ben dankbaar voor het geschenk van …’ Maak deze zin af zo vaak als je kunt en merk het effect dat dit heeft op je gemoedstoestand. Doe dit iedere keer wanneer je de behoefte daartoe voelt of richt je doelbewust op deze oefening wanneer je in een overgangsfase zit of wanneer je weet dat je ergens vol stress op gaat reageren. Laat de gedachten bij je opkomen en laat ze daarna zachtjes los.

Ga: Als je kunt, bewaar dan deze overwegingen. Onderzoek wijst uit dat het heel goed kan werken dankbare gedachten op te schrijven. Je zou ze in een dankbaarheids-dagboek of in een dagboek online kunnen opschrijven. Begin iedere zin met ‘Ik ben dankbaar voor het geschenk van …’ en noem er minstens drie. Dit kan echt verandering brengen in hoe je je voelt en – minstens zo belangrijk – in hoe je reageert op en omgaat met de wereld en de mensen om je heen is.

Laat gevoelens van dankbaarheid overstromen en spreek je gevoelens van waardering uit naar mensen die je ontmoet in je dagelijkse leven. Kies elke dag iemand om te bedanken voor iets gewoons of iets bijzonders. Durf vriendelijkheid te belonen. Geef iemand die behulpzaam is een compliment. Prijs vrijgevigheid. Waardeer eerlijkheid. Zet een golfje van dankbaarheid in beweging. Constateer wat voor een verschil dankbaarheid kan maken.

En wanneer je verbonden bent met jouw bronnen van geluk en dankbaar naar de mensen rondom je, kijk dan of dit besef het gemakkelijker voor je maakt oog te hebben voor mensen die verder van je af staan en je compassie, zorg of vrijgevigheid misschien nodig hebben. Iets doen voor degenen die lijden of minder geluk hebben dan jij, is een effectieve manier om dankbaarheid te oefenen. Laat jouw dankbaar hart jou bewegen een verschil te maken…


Vertaling: Annemarie Verschoor – ten Dam

Read in English: Basic, Daily Gratefulness Practice



Warning: Undefined variable $author_check in /sites/dev.grateful.org/files/wp-content/themes/grateful-living/publishpress-authors/author-boxes/minimal-author-box.php on line 39
Br. David Steindl-Rast